UVJETI KORIŠTENJA

Ovi Uvjeti korištenja naših usluga („Uvjeti“) uređuju vaše korištenje naših usluga u Hrvatskoj (kolektivno, naše „usluge“). Omogućuje vam ih društvo IDDI d.o.o. u sklopu kojeg je i projekt ROLLA. Korištenjem naših usluga (uključujući, primjerice, našu aplikaciju ili kreiranjem korisničkog računa) prihvaćate ove Uvjete, podrazumijevajući da ste punoljetni za sklapanje obvezujućih ugovora, stoga ih pažljivo pročitajte. Slažete se i da imate ovlasti pristati na ove Uvjete, neovisno o tome je li osobno ili u ime subjekta koji ste uključili u registraciju svog korisničkog računa.

Ako se ne slažete s ovim Uvjetima, ne možete koristiti naše usluge. Mi možemo povremeno mijenjati ove Uvjete, a revidirana verzija bit će na snazi od trenutka kada je objavljena na ovoj internetskoj stranici ili vam se na drugi način učini dostupnom. Revidirani Uvjeti zamjenjuju sve prethodne verzije. Iako ćemo vas unaprijed obavijestiti o svim važnim izmjenama, preporučujemo vam da redovno pregledavate ove Uvjete, jer vaša daljnja upotreba naših usluga nakon što unesemo bilo kakve izmjene predstavlja vaš pristanak na te izmjene. Ovi Uvjeti također izričito zamjenjuju sve prethodne ugovore ili dogovore koje možda imamo s vama. Možete, naravno, u bilo kojem trenutku prestati koristiti naše usluge, a mi možemo raskinuti ove Uvjete ili upotrebu bilo koje usluge ili općenito prestati nuditi ili uskraćivati pristup bilo kojem dijelu usluga, u bilo koje vrijeme, prema vlastitom nahođenju.

Za neke lokacije mogu vrijediti neki dodatni uvjeti koji će biti navedeni na kraju ovih Uvjeta.


1.Iddi ROLLA usluge

Iddi d.o.o. je društvo za proizvodnju proizvoda i pružanje usluga, koje slijedi potrebe ljudi i olakšava im svakodnevni život. Kroz naš projekt Rolla osiguravamo vlastiti najam e-romobila sa vlastitom aplikacijom Rolla. U ovim Uvjetima često ih nazivamo „ROLLA“, što uključuje naše e-romobile i našu aplikaciju, oboje razvijeno kako bi iskustvo korisnika bilo izuzetno i potpuno. Naše usluge uključuju našu mobilnu aplikaciju („aplikacija“), svu srodnu opremu, održavanje, naplatu, osoblje, našu internetsku stranicu i sve ostale informacije, tehnologije i usluge pružene ili na drugi način učinjene dostupnima po našem nahođenju. Naše usluge mogu sadržavati dodatne uvjete ili zahtjeve za proizvode koje ćemo vam staviti na raspolaganje s relevantnim uslugama i one će postati dio vašeg ugovora s nama kada ih koristite. Imajte na umu da nismo uobičajeni prijevoznik, nudimo naše usluge kao pogodnost onima koji su sposobni i kvalificirani za upravljanje istima, a alternativna sredstva javnog i privatnog prijevoza dostupna su vama i široj javnosti.


2. Vaš ROLLA račun

 • Postavljanje računa. Za korištenje naših usluga potreban vam je račun za koji je potrebna valjana debitna ili kreditna kartica ili drugi odobreni način plaćanja s datumom isteka (koji se prosljeđuje našem pružatelju obrade plaćanja kao trećoj osobi – ove podatke ne primamo ili ne pohranjujemo za sebe). Dostupni su i alternativni načini kreiranja računa i načini plaćanja (Google / Apple pay). Podaci koje nam pružate moraju biti istiniti, točni, cjeloviti i po potrebi ažurirani kako bi ostali točni. Kreirajte korisničko ime i jaku lozinku i ne dijelite ih ni sa kim – vaš račun je osoban i nije namijenjen nikome drugome, i vi ste odgovorni za sve postupke koji se događaju u vezi s njim. Odmah nas obavijestite ako sumnjate na neovlašteno korištenje vašeg računa. Imamo pravo prenijeti različite podatke o vašem računu (poput naplate, računa, sadržaja ili upotrebe zapisa i sličnih podataka) ako to zahtijeva zakon (što može uključivati obveznu razmjenu podataka s vladom) i u svrhu zaštite naših prava, kupaca ili poslovanja. 
 • Napomena o prijevari. Prijevaru shvaćamo ozbiljno, kako zbog vaše, tako i zbog naše sigurnosti. Možete koristiti samo onaj način plaćanja koji imate zakonsko pravo koristiti i dajete nam ovlaštenje da naplatimo sve troškove koji nastanu putem ovog načina plaćanja. Ako posumnjamo da su bilo koji podaci koje ste naveli netočni, nepotpuni ili lažni, možemo obustaviti ili ukinuti vaš račun ako i dok problem ne bude riješen. Tijekom tog vremena izgubit ćete pristup nekim ili svim našim uslugama, privremeno ili trajno.


3. Korištenje aplikacije i naših usluga

Pomoću aplikacije možete locirati, rezervirati i pristupiti našim dostupnim e-romobilima Rolla i vidjeti stanje baterije te raspoloživost. Molimo vas da razumijete da zbog nabave i povezanih razloga zadržavamo pravo prihvatiti ili odbiti vaše zahtjeve za rezervaciju, a vaše primanje naše potvrde ne mora nužno značiti prihvaćanje niti predstavlja potvrdu naše ponude da usluge učinimo dostupnima u bilo kojem određenom slučaju. Ako je vaša rezervacija putem aplikacije odbijena nakon vašeg zahtjeva, dobit ćete odgovarajući povrat sredstava pod pretpostavkom da je naplata putem vašeg načina plaćanja uistinu naplaćena. Ako se cijene iz aplikacije iz bilo kojeg razloga pokažu netočnima, pridržavamo pravo otkazati ili odbiti odgovarajuću rezervaciju te ćemo vam izdati odgovarajući povrat sredstava.

 • Nekoliko važnih pravila.
 • Ako vam izričito ne dopustimo drugačije, morate biti jedini korisnik naših usluga. Maloljetnici stariji od 16 godina mogu koristiti e-romobile Rolla koje ste vi rezervirali, no u tom slučaju svakako predlažemo i preporučujemo da nose kacigu i da obavite potrebne sigurnosne provjere (oboje navedeno u daljnjem tekstu). Vi ih morate poučiti o zakonima koji se na njih odnose i nadzirati njihovu upotrebu cijelo vrijeme. Pravno ste odgovorni za sve njihove postupke kao da su vaši i preuzimate punu odgovornost za njihovu sigurnost i/ili moguće ozljede.
 • Morate biti u mogućnosti upravljati našim proizvodom na kompetentan način. Morate znati kako ih koristiti i za to ste fizički sposobni. Morate razumjeti da nepovoljni vremenski uvjeti mogu utjecati na sigurnost i biti sposobni u skladu s time reagirati (npr. prilagoditi se uvjetima na cesti po kiši i biti spremni na dulji trak kočenja).
 • Iako se trudimo poučiti vas o lokalnim zakonima koji reguliraju upotrebu naših proizvoda, pobrinite se da ste se i vi upoznali s tim zakonima kojih se morate pridržavati kada koristite naše usluge. Ne upotrebljavajte naše usluge na zabranjenim područjima i pobrinite se da razumijete zakone o upotrebi nogostupa, parkiranju i uporabi alkohola/droga tijekom upravljanja.
 • Nemojte dirati, uništiti ili pokušati neovlašteno pristupiti našim uslugama.
 • Nosite kacigu

Preporučujemo da nosite kacigu kad god koristite bilo koji od naših Rolla e-romobila. kaciga treba biti prilagođena po veličini, postavljena i pričvršćena prema uputama proizvođača. Kacige i ostala zaštitna oprema nisu jamstvo protiv ozljede. Kaciga je na nekim područjima zakonski propisana, pa ih svakako nosite ako se ti zakoni odnose na vas. Ako odlučite ne nositi kacigu i uslijed toga ste ozlijeđeni, mi ne preuzimamo odgovornost.

Trudimo se da svaki proizvod bude u dobrom stanju, ali prije korištenja trebali biste izvršiti sigurnosnu provjeru na proizvodu, uključujući sljedeće: 

 • Jeste li provjerili opće stanje proizvoda (kotači, gume, itd.)?
 • Rade li kočnice i svjetla?
 • Je li baterija dovoljno napunjena kako bi trajala tijekom čitave vaše rute i natrag?
 • Postoje li bilo koji drugi znakovi oštećenja, neuobičajene ili pretjerane potrošenosti ili je li potrebno održavanje?

Nešto se moglo dogoditi proizvodu od njegove posljednje provjere stanja te nas trebate obavijestiti ako nešto ne radi ispravno ako to primijetite prije nas. Ako uočite bilo koji od ovih ili druge probleme na proizvodu prije upotrebe, nemojte ga koristiti. Upotrijebite drugi. Ako tijekom uporabe nešto primijetite, zaustavite svoje putovanje što je moguće sigurnije i što je prije moguće. Ako ne prijavite ove probleme, možda ćemo ih morati pripisati vama, uključujući odgovornost za bilo koje povezane troškove, stoga vas molimo da nas obavijestite ako mislite da nešto nije u redu. Možete nas obavijestiti o bilo kakvim oštećenjima ili neispravnosti u našoj Rolla aplikaciji.

 • Dodatna pravila
 • Nemamo neograničeni broj e-romobila i oni nisu uvijek na raspolaganju.
 • Električni proizvodi zahtijevaju periodično punjenje baterija za rad. Njihova razina snage punjenja smanjit će se korištenjem tijekom vremena i prijeđene udaljenosti. Iz raznih razloga, uključujući vremenske prilike, uvjete na cesti, vrstu proizvoda i druge čimbenike, oni gube kapacitet napunjenosti baterije.
 • Vaša je odgovornost biti svjestan razine snage punjenja u proizvodu koji koristite. Kao dio naših usluga, marljivo radimo na tome da naši proizvodi imaju odgovarajuću razinu snage u svakom trenutku, ali ne znamo kamo namjeravate ići i ne možemo vam jamčiti da električni proizvod koji koristite ima dovoljno snage baterije da vas dovede do vašeg odredišta.

Ako vam se isprazni baterija, dužni ste proizvod vratiti na alternativni način na njegovu lokaciju.


 4. Vodite računa o sigurnosti

Želimo sigurno iskustvo za vas i one oko vas, zato postoje neka pravila. Osim što ćete biti oprezni i dobro prosuđivati, ne biste trebali nositi teške predmete (poput torbe) ili koristiti bilo koji uređaj (poput mobitela ili drugog prijenosnog uređaja) ako oni sputavaju ili ometaju sigurnu upotrebu (npr. nemojte slati poruke tijekom korištenja naših usluga). Neće uvijek biti naznačenog mjesta za vožnju, zato budite oprezni u vožnji oko automobila i ostalih prometala (nismo odgovorni za postupke vozača, pješaka ili drugih osoba). Ne smijete koristiti naše usluge pod utjecajem alkohola, droga ili drugih supstanci. Nemojte nositi niti voziti druge ljude ili životinje dok koristite naše usluge. Nemojte zaključavati nijedan proizvod lokotom koji nije naš, jer ga tada ne možemo otključati (!). Ne ostavljajte proizvod na način ili na mjestu kojem ne možemo pristupiti (kad bi svi to radili, ne bi bilo proizvoda za korištenje). Možemo vam naplatiti kaznu ako zbog vaših postupaka ne uspijemo doći do nekog proizvoda. 

Također vam nije dopušteno korištenje naših usluga za sudjelovanje u aktivnostima izvan namjeravane primjene proizvoda. Neki od njih su očigledne, npr. nemojte se utrkivati, voziti po brdima, izvoditi trikove ili vratolomije i nemojte voziti proizvod izvan ceste ili kroz velike količine vode (naravno, izvan granica normalne gradske vožnje). Sve navedeno može oštetiti naše proizvode. Ne možete koristiti naše usluge za najam, nagradu ili bilo koju drugu komercijalnu upotrebu (poput oglašavanja, dijeljenja vožnje ili dostave hrane). I naravno, nemojte koristiti naše usluge na način da kršite bilo koji zakon.


5.Dobro postupajte s našim proizvodima

 • Pravilna uporaba. Ako će svi klijenti postupati s našim proizvodima s poštovanjem, više njih će biti na raspolaganju za upotrebu i u boljem stanju. Naši proizvodi kreirani su da budu jači od vandala, ali nažalost nisu neuništivi, pa dobro postupajte s njima kada su u vašim rukama. Imaju ograničenje težine – 140 kg. Očekujemo da pravilno koristite proizvode.
 • Šteta. Očekujemo da ćete, osim uobičajenog trošenja, vratiti proizvod (što znači zaključavanje i/ili deaktiviranje proizvoda) u istom stanju u kojem ste ga i dobili. Ako ga oštetite (slučajno ili namjerno) ili ga ne vratite ispravnog i nastane oštećenje, bit ćete odgovorni za povezane troškove. To može biti skupo – i do 10.000,00 HRK za električne romobile te do 2.000,00 HRK za punionicu. Kazna će se primjenjivati za svaki proizvod koji se ne vrati u roku od 12 sati, a ako niste u dometu Bluetootha vašeg mobilnog telefona, smatrat ćemo ga izgubljenim ili ukradenim i ovisno o okolnostima možda ćemo vas morati prijavit policiji. Također pridržavamo pravo protiv vas poduzeti bilo koju radnju koju zakon dopušta, uključujući smatrati vas odgovornima za vrijednost proizvoda.
 • Razdoblje upotrebeProizvod možete koristiti do 12 sati. Pratite svoje vrijeme jer mi to ne činimo umjesto vas. Proizvod morate vratiti u tom roku, a nakon toga možete ga ponovo koristiti.
 • Napušteni proizvodAko jednostavno napustite proizvod na mjestu na kojem ga ne bi trebalo ostaviti, bit ćete odgovorni za sve povezane naknade dok ga ne vratimo, uključujući trošak servisa. Te iznose možemo promijeniti po vlastitom nahođenju i bez najave.Za napuštanje unajmljenog vozila možemo vam naplatiti kaznu u gotovini, ovisno o lokaciji.
 • Nezgode ili oštećenja proizvoda općenitoMorate nam prijaviti svaku nezgodu, pad, oštećenje, osobne ozljede ili ukradeni ili izgubljeni proizvod što je prije moguće. Ako nezgoda uključuje tjelesne ozljede, oštećenje imovine ili ukradeni proizvod, morate podnijeti izvještaj u lokalnu policijsku postaju u roku od 24 sata.

 

6. Financijski uvjeti

 • Cijene i plaćanje

Naše usluge koriste se po vožnji. Sve cijene mogu se pronaći u aplikaciji. Imajte na umu da možemo promijeniti cijene za naše usluge ako smatramo da su potrebne ili prikladne za naše poslovanje. Također, cijene se razlikuju ovisno o lokaciji. U sve naše cijene uključen je PDV. Sve će se teretiti prema načinu plaćanja navedenom na vašem računu na temelju vaše upotrebe. Automatski ćemo naplatiti i odbiti primjenjive poreze. Sva plaćanja nama se vrše preko pružatelja obrade plaćanja kao treće strane u obliku plaćanja koji su oni prihvatili. Ako se ne slažete s bilo kakvim troškovima koje smo vam naplatili, morate nas obavijestiti u roku od 10 radnih dana od nastanka sporne naplate. Za rješavanje svih spornih troškova, trebat će nam određene informacije o vožnji, uključujući datum i približno vrijeme početka i završetka vaše vožnje. Kao pravilo, ne nudimo povrat sredstava za korištenje naših usluga, a bilo kakve iznimke od ovih pravila su prema našem vlastitom nahođenju.

 • Promotivni kodovi

U različitim razdobljima omogućujemo korištenje promotivnih kodova za vožnje s popustom. Imajte na umu da su to jednokratne ponude, koje možete dobiti samo putem aplikacije i možemo ih u bilo kojem trenutku izmijeniti ili otkazati. Ograničavamo ih na jedan kod po korisniku i računu, ne mogu se kombinirati s drugim ponudama, istječu u skladu s njihovim uvjetima i nisu prenosivi niti ih je dopušteno preprodati. 

 • Kazne i pristojbe

Kada koristite naše usluge, morate se pridržavati zakona koji se odnose na vas. Ako primite bilo kakvu kaznu ili morate platiti pristojbu, bit ćete odgovorni za povezane troškove. Surađujemo sa svim vladinim dužnosnicima u njihovoj primjeni mjerodavnog prava, a u svrhu pružanja pomoći možemo platiti iznose koje dugujete u vaše ime i pružiti sve potrebne informacije koje zatraže ili zahtijevaju dotične vladine agencije. Ako to učinimo, vi ćete morati vratiti naplaćene troškove uključujući razumnu administrativnu pristojbu i sve primjenjive troškove povezane s naplatom trećih strana ili administrativnih agencija ako ih mi moramo koristiti za rješavanje problema. Prihvaćanjem ovih Uvjeta prihvaćate da vas za te iznose možemo teretiti putem odabranog načina plaćanja navedenog na vašem računu te ćemo vas možda trebati kontaktirati za dodatne informacije.

Kazne za napuštanje unajmljenog električnog romobila Rolla naplaćuju se u gotovini od strane predstavnika lokacije na kojoj su parkirani/smješteni električni romobili odnosno pripadajuće punionice, i varijabilne su ovisno o lokaciji. Ukoliko se oglušite na upozorenja aplikacije i ne vratite se do unajmljenog vozila, dužni ste platiti traženi iznos kazne.


7. Izjave o jamstvu

Svoje usluge pružamo koristeći komercijalno razumnu razinu vještina i pažnje te iako težimo najvećoj kvaliteti u svemu što radimo, postoje neke stvari koje ne možemo obećati u pogledu naših usluga. NAŠE USLUGE PRUŽAMO „U SADAŠNJEM STANJU“ I „PREMA DOSTUPNOSTI.“ OSIM ONOGA ŠTO JE IZRIČITO NAVEDENO U OVIM UVJETIMA, OSLOBOĐENE STRANE (KOJE DEFINIRAMO U SLJEDEĆEM ODLOMKU) NE DAJU NIKAKVA POSEBNA OBEĆANJA O BILO KOJIM USLUGAMA, BILO O SPECIFIČNIM FUNKCIJAMA TAKVIH USLUGA, NJIHOVOJ POUZDANOSTI, KVALITETI, DOSTUPNOSTI ILI MOGUĆNOSTI ZADOVOLJAVANJA VAŠIH SPECIFIČNIH POTREBA ILI NA NEKI DRUGI NAČIN ILI DA ĆE ONE BITI NEPREKINUTE ILI BEZ POGREŠAKA. U MJERI U KOJOJ JE ZAKONOM DOPUŠTENO, MI I NAŠE OSLOBOĐENE STRANE ISKLJUČUJEMO SVA JAMSTVA, BILO IZRIČITA ILI IMPLICIRANA.


8. Ograničenje odgovornosti

KADA JE TO DOPUŠTENO ZAKONOM, OSLOBOĐENE STRANE NEĆE BITI ODGOVORNE ZA IZGUBLJENU DOBIT, PRIHODE, PODATKE, FINANCIJSKE GUBITKE ILI NEIZRAVNE, POSEBNE, POSLJEDIČNE, PRIMJERNE ILI KAZNENE ŠTETE. U MJERI U KOJOJ JE TO ZAKONOM DOPUŠTENO, UKUPNA ODGOVORNOST OSLOBOĐENIH STRANA ZA BILO KAKVA POTRAŽIVANJA PREMA OVIM UVJETIMA, UKLJUČUJUĆI SVA IMPLICIRANA JAMSTVA, OGRANIČENA JE NA 500,00 HRK. U SVIM SLUČAJEVIMA OSLOBOĐENE STRANE NEĆE BITI ODGOVORNE ZA BILO KAKAV GUBITAK ILI ŠTETU KOJA NIJE RAZUMNO PREDVIDLJIVA.

NAŠI SU PROIZVODI STROJEVI I POSTOJI SVOJSTVENI RIZIK POVEZAN S NJIHOVOM UPORABOM, UKLJUČUJUĆI I ZBOG KVARA, BEZ OBZIRA NA TO KOLIKO SE DOBRO ODRŽAVAJU. TI RIZICI NISU UVIJEK OČITI I MOGU PROUZROČITI IMOVINSKU ŠTETU, OZLJEDE ILI ČAK SMRT VAMA ILI DRUGIMA. KORIŠTENJEM NAŠIH USLUGA PRIHVAĆATE DA RAZUMIJETE OVE RIZIKE, DA JE VAŠA ODGOVORNOST KORISTITI NAŠE USLUGE SIGURNO I DA JE CJELOKUPAN RIZIK KOJI PROIZLAZI IZ VAŠEG KORIŠTENJA. KORIŠTENJE USLUGA JE VAŠE I SAMO VAŠE. ODGOVORNI STE ZA ŠTETU KOJU NANESETE DRUGIM LJUDIMA ILI IMOVINI.

OVIME SE ODRIČETE BILO KOJEG  POTRAŽIVANJA, UKLJUČUJUĆI I ONIH U UGOVORU, DELIKTNIH (UKLJUČUJUĆI NEMAR), ZAKONSKIH I/ILI ONIH NA BILO KOJOJ DRUGOJ OSNOVI , ČAK I AKO JE BILO KOJA OD OSLOBOĐENIH STRANA OBAVIJEŠTENA O MOGUĆNOSTI TAKVIH POTRAŽIVANJA.

ODREDBE OVOG ODJELJKA 8. PRIMJENJUJU SE U NAJVEĆOJ MJERI DOPUŠTENOJ ZAKONOM.

Kada u ovim Uvjetima koristimo izraz „oslobođene strane“, mislimo na (i) nas te naše vlasnike, voditelje, službenike, zaposlenike, direktore, agente, predstavnike, nasljednike, zastupnike, nositelje licenci, distributere , dobavljače i treće strane koje ovlašćujemo ili se s njima na neki drugi način udružujemo za distribuciju, stavljanje na tržište ili na drugi način komercijaliziramo usluge, (ii) općine i javne subjekte (uključujući sve njihove izabrane i imenovane službenike, dužnosnike, zaposlenike i agente) koji nas ovlašćuju za upravljanje bilo kojom od usluga, (iii) vlasnike i najmodavce imovine (uključujući sve njihove izabrane i imenovane službenike, dužnosnike, zaposlenike i agente) koji nas ovlašćuju za upravljanje bilo kojom od usluga u njihovim prostorima, i (iv ) u mjeri u kojoj pristupate uslugama pomoću aplikacije, internetske stranice, sadržaja, proizvoda ili usluge treće strane, te treće strane i sve njene podružnice i kćerinska društva i svaki od njihovih vlasnika, voditelja, službenika, zaposlenika, direktora, agenta, predstavnika, nasljednika i zastupnika.


9. Odšteta

Pristajete nadoknaditi štetu i osloboditi oslobođene strane od svih potraživanja, radnji, troškova, plaćanja, kazni, novčanih kazni, zahtjeva, gubitaka, obveza i troškova (uključujući odvjetničke troškove i sudske troškove) koji proizlaze iz ili u vezi s ( i) vašim korištenjem usluga (uključujući plaćanje novčanih kazni i drugih pristojbi u gore navedenom odjeljku 6.), (ii) vašim kršenjem bilo kojeg od ovih Uvjeta ili bilo kojeg mjerodavnog zakona, (iii) bilo kojim korištenjem vašeg sadržaja, o kojem se govori u odjeljku 13., od strane oslobođenih strana, ili (iv) vašim kršenjem prava bilo koje treće strane. Oslobođene strane zadržavaju pravo preuzeti isključivu obranu bilo čega navedenog, a vi se slažete da se nećete nagoditi oko bilo čega od prethodno navedenog bez prethodnog pisanog pristanka relevantnih oslobođenih strana. Slažete se da će obveze iz ovog odjeljka 9. preživjeti svako ukidanje ovih Uvjeta, vašeg korisničkog računa ili vašeg pristupa našim uslugama općenito.


10. Vaši osobni podaci

Naše prikupljanje i korištenje osobnih podataka u vezi s uslugama navedeno je u našoj Izjavi o privatnosti koja se nalazi na www.iddi-future.com/ Izjava o privatnosti. Mi i/ili naši izvođači treće strane nadgledamo lokaciju, status naplate i možemo prikupljati podatke o vašoj upotrebi usluga, podložno našoj Izjavi o privatnosti.


11. Telefonski pozivi i elektronička pošta

Osim ako ne odbijete, slažete se da vas možemo kontaktirati putem mobitela ili elektroničke pošte, uključujući i u marketinške svrhe. Razumijete da niste obvezni dati ovaj pristanak kao uvjet kupnje bilo koje imovine, dobara ili usluga. U bilo kojem trenutku možete se odjaviti od primanja telefonskih poziva i/ili elektroničke pošte od nas.


12. Intelekturalno vlasništvo

 • Naša ograničena licenca za vas

U skladu s ovim Uvjetima, dodjeljujemo vam ograničenu, neekskluzivnu, s nemogućnošću podlicenciranja, opozivu i neprenosivu licencu za pristup i korištenje aplikacije i s njom povezanih softvera i usluga na vašem osobnom uređaju isključivo za vaše korištenje naših usluga. Takva prava su samo za vašu osobnu, nekomercijalnu upotrebu. Sva prava koja ovdje nisu izričito dodijeljena pridržavamo mi i naši davatelji licenci. Nije vam dopušteno kopiranje, izmjena, distribucija, prodaja ili zakup bilo kojeg dijela naših usluga ili uključenog softvera, niti smijete vršiti reverzno inženjerstvo ili pokušavati izvući izvorni kod usluga ili softvera, osim ako zakoni ne zabranjuju ta ograničenja ili ako imate naše pisano dopuštenje za to. Ne radite ništa što predstavlja nerazumno veliko opterećenje na infrastrukturi naših usluga, nemojte koristiti robote, pauke, strugače ili druga automatizirana sredstva za pristup našim uslugama, pokušavati ometati ispravan rad naše usluge ili pokušavati zaobići bilo koju od naših sigurnosnih mjera za pristup uslugama.

 • Vlasništvo

Usluge su naše ekskluzivno vlasništvo i vaša upotreba istih ne prenosi na vas nikakva vlasnička prava. Korištenje naših usluga ne daje vam vlasništvo nad bilo kojim pravima intelektualnog vlasništva na našim uslugama ili sadržaju kojem pristupate, a osim ograničene licence koja vam je dodijeljena gore, sva prava nad njima (uključujući svo intelektualno vlasništvo) pripadaju nama ili našim davateljima licenci. Ne možete koristiti sadržaj naših usluga bez našeg izričitog prethodnog dopuštenja ili ako je zakonom drugačije dopušteno. Ovi vam Uvjeti ne daju pravo na upotrebu bilo kojih zaštitnih znakova, robnih marki ili logotipa koji se koriste u našim uslugama ili na bilo koji drugi način, uključujući bilo koje oglašavanje ili reklamiranje, niti na bilo koji način podrazumijevaju naše sponzorstvo. Molimo vas da ne zaklanjate i ne mijenjate nikakve pravne obavijesti prikazane u, zajedno s našim uslugama ili u vezi s njima.


13. Sadržaj koji vi dajete

Ponekad ćete biti pozvani da nam pošaljete sadržaj (poput komentara na objavu na društvenim mrežama ili pružate korisničke savjete). Zadržavate vlasništvo nad ovim sadržajem, ali molimo vas da prvo budete sigurni da imate pravo na to da nam ga pošaljete, jer kad ga predate, dajete nam (i onima s kojima radimo) svjetsku licencu za korištenje, hostiranje, pohranjivanje, reproduciranje, modificiranje, stvaranje izvedenih djela, komuniciranje, objavljivanje, javno izvođenje, javno prikazivanje i distribuiranje istog, kao i vašeg imena, glasa i/ili sličnog ako su također poslani (na primjer, ako uslikate selfie kada koristite proizvod). Ova se licenca nastavlja čak i ako prestanete koristiti naše usluge. Ako pošaljete povratne informacije ili prijedloge o našim uslugama, mi možemo koristiti vaše povratne informacije ili prijedloge bez obveze prema vama. Sav sadržaj koji pošaljete smatra se nepovjerljivim.

Nemojte slati nikakav sadržaj koji je pogrdan, kleveće, pun mržnje, nasilja, sramotan je, pornografski, nezakonit ili na drugi način uvredljiv (mi ćemo prosuditi odgovara li vaš sadržaj bilo kojem od ovih opisa). Isto vrijedi i za „neželjenu poštu“ ili neželjeno oglašavanje. Imamo pravo, ali ne i obvezu, pregledavati, nadgledati ili ukloniti vaš sadržaj u bilo kojem trenutku iz bilo kojeg razloga bez najave.


14. Usluge i sadržaj trećih strana

Usluge mogu biti dostupne ili im se može pristupiti u vezi s uslugama i sadržajem (uključujući oglašavanje) pod nadzorom trećih strana s različitim uvjetima korištenja i pravilima o privatnosti. Ne podržavamo ove usluge i sadržaj trećih strana i nismo odgovorni ni obvezni za bilo koji njihov proizvod ili uslugu. Uz to, Apple Inc., Google Inc., Microsoft Corporation i/ili BlackBerry Limited bit će korisnik treća strana ovih Uvjeta ako uslugama pristupate pomoću aplikacija razvijenih za Apple iOS, Android, Microsoft Windows ili Blackberry mobilne uređaje. Ovi korisnici treće strane nisu strane ovih Uvjeta i nisu odgovorni za pružanje ili podršku uslugama na bilo koji način. Vaš pristup uslugama pomoću ovih aplikacija ili uređaja podliježe uvjetima utvrđenim u njihovim odgovarajućim uvjetima pružavanja usluga i pravilima o privatnosti.


15. Pristup mreži i uređaji

Odgovorni ste za pristup podatkovnoj mreži (i njene troškove) potreban za korištenje usluga. Stope podataka i poruka vaše mobilne mreže i naknade mogu se primjenjivati ako uslugama pristupate ili ih upotrebljavate sa svog uređaja. Odgovorni ste za nabavu i ažuriranje kompatibilnog hardvera ili uređaja potrebnih za pristup i upotrebu usluga (uključujući aplikaciju) i sva njihova ažuriranja. Ne jamčimo da će usluge ili bilo koji njihov dio funkcionirati na bilo kojem određenom hardveru ili uređajima. Uz to, usluge mogu biti podložne kvarovima i kašnjenjima svojstvenima upotrebi Interneta i elektroničkih komunikacija.


16. Općenito

Ovi će se Uvjeti uređivati i tumačiti u skladu sa zakonima Republike Hrvatske, bez obzira na njegove sukobljene zakonske odredbe. Ne možete dodijeliti ove Uvjete bez našeg prethodnog pisanog odobrenja. Ove Uvjete možemo dodijeliti bez vašeg pristanka povezanom ili kćerinskom subjektu ili u slučaju prodaje cjelokupne ili gotovo cijele naše imovine, dionica ili poslovanja ili nasljedniku spajanjem. Bilo koja navodna dodjela koja krši ovaj stavak je ništavna. Kao rezultat ovih Uvjeta ili vašeg korištenja naših usluga, između vas i nas ne postoji zajedničko ulaganje, partnerstvo, zaposlenje ili agencijski odnos. Ako se bilo koja odredba ovih Uvjeta smatra nevaljanom ili neprovedivom, ta će se odredba izbrisati, a preostale odredbe provodit će se u potpunosti u skladu sa zakonom. Naš neuspjeh u provođenju bilo kojeg prava ili odredbe u ovim Uvjetima neće predstavljati odricanje od tog prava ili odredbe, osim ako to priznamo i ne pristanemo na to pisanim putem, a nije ni odricanje od našeg prava da to učinimo kasnije. Viša sila može nas spriječiti u pružanju usluga. Imajte na umu da kad u ovim Uvjetima kažemo „uključuje“ ili „uključujući“, stvarno mislimo na „uključivanje, ali ne ograničavajući se na“, ali to činimo radi lakšeg čitanja. Odredbe koje su po svojoj prirodi namijenjene nastavku učinkovitosti nakon raskida ovih Uvjeta ili vašeg korištenja usluga će ostati učinkovite.